Kun Kiina sukeltaa
Great Reset ja koko maailman pankkijärjestelmän kaatuminen voi olla hyvinkin pian todellisuutta. Kiina on yksi totalitaarisimmista maista. Miten on mahdollista, että maassa edes saa järjestää mellakoita ja mielenosoituksia? Miksi niitä ei tukahduteta voimalla ja väkivallalla niin kuin yleensä? Jotain mätää tässä nyt on. Hälytyskellot soivat. Huomaatko CNN Business -lehden verkkosivustolla otsakkeen Before/ the Bell. Tämä on kuin signaali koko Illuminaattieliitille, että kohta kellot soivat ja silloin alkaa massiivinen vyörytys kohti maailmanlaajuista totalitarismia.Mielenosoitukset Kiinan pitkittyneitä ja rajoittavia Covid-määräyksiä vastaan levisivät viikonloppuna ympäri maata. Mielenosoitukset Kiinan presidentti Xi Jinpingiä ja hänen kallista nolla-Covid-politiikkaansa vastaan ovat äärimmäisen harvinainen tapaus laajalle levinneestä kansalaistottelemattomuudesta. Mielenosoitukset ovat Xille ennennäkemätön haaste, mutta niillä on myös taloudellisia ja markkinoita koskevia vaikutuksia. Öljy putosi ja saavutti vuoden 2022 pohjan maanantaina, kun taas Kiinasta tuotannossaan tukevien yritysten osakkeet tunsivat lämpöä. Apple laski 2,6 % sen jälkeen, kun raporttien mukaan levottomuudet yhdellä sen tehtaista voisivat johtaa 6 miljoonan iPhone Pron määrän vähenemiseen tänä vuonna.
Kiinan talousihmettä ihasteltiin jo 1980-luvulla, mutta kuka muistaa tai edes tietää, miten koko Kiinan talouskasvu tehtailtiin maailman varjohallituksen kikkailemilla konsteilla. Zbigniew Brzezinskin ideoilla Kiinaa päätettiin viedä tehokkaasti teknologian huipulle. Kiinan talousihme on perustunut halpaan ja runsaaseen työvoimaan. Kiinalaiset tavallaan rikastuivat, rakensivat ja sijoittivat, mutta ei välttämättä mihinkään kannattavaan. Kupla on jo puhjennut. Ja kun Yhdysvallat on jo korviaan ja päälakeaan myöten velkaa Kiinalle, on maailmantalous kuralla - varsinkin sen takia, että Yhdysvallat alkoi parannella omaa tilannettaan rahan määrällisellä lisäämisellä. Mikä tietysti on johtanut tähän inflaatioon, josta me kaikki kärsimme. On turha selittää näitä talouden tekijöitä Ukrainan sodalla.
Mitä tapahtuu: Kiinan kiistanalainen nolla-Covid-politiikka on vaikuttanut jokapäiväiseen elämään ja painanut voimakkaasti taloutta. Kun taudinpurkaukset pahenevat, kokonaisia kaupunkeja suljetaan: Shanghai oli suljettuna noin kahdeksi kuukaudeksi tänä keväänä ja Chengdu, 21 miljoonan asukkaan kaupunki, suljettiin syksyllä. Aiemmin tässä kuussa Peking lievensi joitain Covidiin liittyviä rajoituksia, mikä herätti toiveita siitä, että talous voisi pian avautua täysin uudelleen, mutta paikallishallinnot tiukensivat jälleen valvontaa tapausten lisääntyessä. Politiikka ei näytä toimivan, koska tapaukset ovat saavuttaneet ennätyskorkeuden, mutta Kiinan alhainen rokotusaste, suhteellisen tehottomat rokotteet ja väestön ikääntyminen tarkoittavat, että vaihtoehto voi olla erittäin tappava.
"Kasvavaa poliittista jännitystä on myös ollut vaikea tulkita. Mielenosoitukset vaikuttivat aluksi keskittyvän Covid-rajoituksiin, mutta nyt näyttävät sisältävän laajempia poliittisia uudistuksia koskevia vaatimuksia: Shanghain, maan finanssikeskuksen, mielenosoittajien pitämistä tyhjistä paperiarkeista on jo tullut ikonisia symboleja uhmauksesta rajoittavaa hallitusta vastaan - sananvapaus."
CNN kertoo omassa uutisessaan, että maailman laajuinen inflaatio on Kiinan politiikan syytä:
Taloudelliset vaikutukset: Sulkutoimin yhteiskunnasta suljetut ihmiset sanovat, että he kamppailevat löytääkseen ruokaa ja muita välttämättömyystarvikkeita. Talouskasvu on romahtanut ja työttömyys on kasvanut rajoitusten seurauksena. Politiikka on myös johtanut suuriin maailmanlaajuisiin tuotantorajoituksiin, jotka pitävät yllä inflaatiota. Maailmanlaajuiset toimitusketjun paineet kasvoivat maltillisesti lokakuussa viiden peräkkäisen kuukauden hiljentymisen jälkeen, mikä johtui suurelta osin Aasian toimitusaikojen pidentymisestä New Yorkin Federal Reserve Bankin globaalin toimitusketjun paineindeksin mukaan. Hyödykkeet panivat kuitenkin maanantaina Kiinan huolestumaan. Öljyn hinta laski jyrkästi, ja sijoittajat olivat huolissaan siitä, että Covid-tapaukset ja mielenosoitukset Kiinassa voivat heikentää kysyntää yhdeltä maailman suurimmista öljyn kuluttajista. Mitä seuraavaksi: Kiinan hallituksen virkamiehet ovat oudossa paikassa. He eivät halua lopettaa covid-politiikkaansa, mutta he haluavat myös varmistaa, että poliittiset levottomuudet eivät kasva. Kiinassa liiketoimintaa harjoittavat yritykset seuraavat tarkasti mahdollisia vihjeitä tulevaisuudesta. He harkitsevat myös tuotannon siirtämistä pois maasta pitkällä aikavälillä – Apple on jo siirtänyt osan tuotannostaan Intiaan. Goldman Sachs ennusti myöhään sunnuntaina julkaistussa tutkimusraportissa, että mielenosoitukset voisivat saada Kiinan luopumaan nolla-Covid-politiikkastaan aiemmin odotettua aikaisemmin, ja "jossainkin on mahdollisuus pakotettuun ja sekavaan eroon". Mutta seuraavat päivät voivat olla ratkaisevia. Jos mielenosoitukset leimahtavat uudelleen, Kiinan hallituksen on todennäköisesti pakko reagoida jollain tavalla. Tiistaina se ilmoitti "toimintasuunnitelmasta" ikääntyneiden rokotusasteiden lisäämiseksi. Mutta "uusien COVID-tapausten nopean leviämisen vuoksi on vaikea kuvitella rajoitusten laajaa poistamista, joka parantaisi maan talousnäkymiä ensi vuodelle merkittävästi", Baringin johtava globaali strategi Christopher Smart sanoi. "Joka tapauksessa pandemiapolitiikan jatkuva epävarmuus johtaa lisäpaineita maailmanlaajuisiin toimitusketjuihin ja pitää hinnat korkeampana kuin ne muuten olisivat."
Kun Kiinan talousihme yskii BlackRock ennustaa: Länsi romahtaa
BlackRock-blogin mukaan "kansainvälisen kaupan ja teknologian rajoitukset sekä tiukemmat määräykset Kiinassa toimiville yrityksille vaimentavat tuottavuuden kasvua."
Kasvun hidastuminen sekä lyhyellä että pidemmällä aikavälillä vaikuttaa merkittävästi maailmantalouteen. BlackRockin taloustieteilijät kirjoittivat Kiinan talouden muutoksen maailmanlaajuisista seurauksista: "Aiemmin, kun maat kohtasivat taantuman, ne saattoivat silti luottaa siihen, että kiinalaiset kuluttajat ja yritykset ostavat autonsa, kemikaalinsa, koneensa ja polttoaineensa, vaikka kuluttajat kotona muuten kiristivät vyötään." Ja he saattoivat myös luottaa siihen, että Kiina toimittaa edelleen runsaasti halpoja tuotteita, koska nopeasti kasvava väestö pystyi pitämään tuotantokustannukset alhaisina.
"Ei enää niin. Taantuma uhkaa nyt Yhdysvalloissa, Isossa-Britanniassa ja Euroopassa. Mutta tällä kertaa Kiina ei tule omaan tai kenenkään muun apuun", he päättelivät. BKT-tietojen julkistaminen osui samaan aikaan Hongkongin ja Shanghain osakemarkkinoiden ja väkivaltaisen vastauksen kanssa maanantaina ja sitä seuranneeseen Xin vallan vahvistamiseen ja hänen kannattajiensa nimittämiseen avaintehtäviin.
Maailman vallankumous tulossa
Kun Kiinan yskivä talous romahtaa, kaatuuko silloin koko läntinen talousjärjestelmä? Mitä jää jäljelle? Nousevatko tuhkasta kultaa ja hopeaa hamstranneet BRICS-maat, jotka ovat jo tehneet keskinäistä kauppaa omilla valuutoillaan?Bloomberg analysoi 6.10.2022 että "Kiinan kupla menettää ilmaa, mutta ei puhkea - Kansakunnalla on ennennäkemätön ennätys kriisien voittamisesta".
Kiina saattaa selviytyä BRICS-maiden avulla, mutta läntinen maailma taantuu ja talous romahtaa. Ehkä niin on jopa suunniteltu tapahtuvan. Kuka tietää? Sehän olisikin sitten lopullinen voitto kommunismille - todellinen maailman vallankumous. Stalinin unelma ja ehkä myös Neuvostoliiton viimeisen titaanin - Gorbatshovin.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti