sunnuntai 27. marraskuuta 2022

EU kehittää syöpähoitoihin tekoälyä isolla rahalla

[Vaikka syöpään on jo keksitty monet halvat ja tehokkaat luontaiset hoitomuodot]

EU:n rahoittamaa hanketta johtaa Helsingin yliopistollinen sairaala (HUS), jonka yhdeksi teknologiakumppaniksi on valittu sveitsiläinen data-asiantuntija BC Platforms. 

Asiasta kertoo Pharmaphorum sivusto 25.11.2022


Euroopan komissio on myöntänyt noin 7 miljoonalla eurolla (7,2 miljoonalla dollarilla) rahoitusta uudelle hankkeelle, jonka tavoitteena on parantaa EU:n sairaaloiden kykyä kerätä tosielämän dataa (RWD) uusien syöpähoitojen tehokkuuden mittaamiseksi. 

ONCOVALUE-niminen aloite perustaa konsortion, joka kehittää tekoälyalustan, jota käytetään uusien onkologisten lääkkeiden kliinisen tiedon rutiininomaiseen keräämiseen ja analysointiin tukemaan niiden arviointia sääntelyviranomaisten ja terveysteknologian arviointivirastojen (HTA) toimesta. 

Sitä johtaa Helsingin yliopistollinen sairaala (HUS), jonka yhdeksi teknologiakumppaniksi on valittu sveitsiläinen data-asiantuntija BC Platforms. EU on tehnyt yhteisiä ponnisteluja vahvistaakseen todellisen näytön käyttöä kliinisessä päätöksenteossa ja nimesi aiemmin tällä viikolla ensimmäiset datakumppanit DARWIN EU -projektilleen, joka on käynnistämässä tosielämän tutkimuksia koskien syöpää, epilepsiaa ja mikrobilääkeresistenssiä.

ONCOVALUE:n tavoitteita ovat muun muassa edistää syöpälääkkeiden käyttöönottoa ja tunnistaa potilaat, jotka eivät todennäköisesti hyödy uudesta hoidosta resurssien tuhlaamisen välttämiseksi. Tämä saavutetaan standardoimalla sairaaloiden tietojenkäsittelyä, jotta ne voivat mitata tehokkaasti uusien syöpähoitojen kustannustehokkuutta BC Platformsin mukaan.

"Avaamalla oven laajalle levinneelle RWD-sääntelylle ja HTA-integraatiolle ONCOVALUE johtaa turvallisempiin, tehokkaampiin ja edullisempiin hoitoihin, teknologioihin ja digitaalisiin ratkaisuihin, (personoituun) syövänhoitoon", HUS sanoi lausunnossaan.

Se puolestaan ​​"edistää syöpähoidon kustannustehokkuutta ja kestävyyttä [ja] arvopohjaisen syövänhoidon pitkän aikavälin täytäntöönpanoa eurooppalaisissa syöpäsairaaloissa", se lisäsi.

Muita konsortion organisaatioita ovat syöpäsairaalat Hollannissa, Espanjassa, Portugalissa ja Italiassa sekä terveydenhuollon tietoyhtiö IQVIA ja teknologian tarjoajat Siemens Healthcare, Elevate BV, CIAOTech ja Ttopstart. Rahoitusta myönnetään EU:n Horisontti Eurooppa -ohjelmasta.

Neljän vuoden hankkeen aikana noin 40 000 eurooppalaista potilasta osallistuu vuosittain konsortion sairaaloista.

BC Platforms sanoi, että se auttaa luomaan hankkeen teknisen arkkitehtuurin sekä data-analyysin, jotta tämä tekniikka voi muuntaa jäsentelemättömät potilastiedot lääketieteellisistä muistiinpanoista ja kuvista strukturoiduksi dataksi ja todelliseksi todisteeksi, jota kliinikot voivat käyttää hoitotoimenpiteiden hallintaan.
HUS on jo useamman vuoden ajan saanut EU:lta rahaa näihin tekoäly hankkeisiin. Suomi taitaakin olla ihan etunenässä viemässä maailmaa kohti tekoälyn ohjaamaa todellisuutta.

Aalto yliopisto on tekoälyhankkeessa vahvasti mukana, selviää Aalto yliopiston sivustolta  3.2.2022. Lääketehdas Bayer johtaa tätä hanketta, joka tapahtuu yhteistyössä HUS:n kanssa:
”Tavoitteena on, että tekoälyyn perustuvilla algoritmeilla voidaan tunnistaa entistä herkemmin lääkkeiden haittavaikutuksiin liittyviä harvinaisiakin signaaleja. Etsimme myös mahdollisuuksia tutkimuksessa tarvittavien potilasmäärien vähentämiseen niin, että tutkimuksen turvallisuus ja luotettavuus säilyvät”, Bayerin Principal Clinical Data Scientist Jussi Leinonen kertoo. 

 Lue tästä koko uutinen Aalto yliopiston uutinen tekoälyhankkeesta.

Mutta kuka on tämä herra nimeltä Jussi Leinonen? Hän on ainakin aikaisemmin työskennellyt ilmastotieteen parissa. 

Hän on tutkinut ilmakehätiedettä - erityisesti pilvi- ja sadetutkan dataongelmia noin vuodesta 2008 lähtien, ja työskentelee parhaillaan koneoppimisen sovellusten parissa näihin ongelmiin. Hän Työskentelee MeteoSwissin tutka-, satelliitti- ja Nowcasting-ryhmän kanssa. Tämä tieto saattaa olla vanhentunutta, tai sitten MeteoSwiss on mukana tässä lääketieteellisessä tekoälyhankkeessa, mikä on epätodennäköistä. Mutta Aalto yliopiston uutisen mukaan Leinonen on nyt sitten Bayerin palveluksessa.

Jännä asia, että Sveitsi on monella tapaa tekoälyn kehittämisen ytimessä. Maailman talousfoorumi toimii Sveitsin Davosissa. Bilderberg ryhmän ohjausryhmä ilmeisesti myös kokoontuu säännöllisesti Sveitsissä. Kansainvälinen järjestelypankki, joka on kaikkien maailman keskuspankkien keskuspankki, toimii myös Sveitsissä.

BC Platformin käytössä 2 miljoonan suomalaisen terveystiedot - ja mitä se niillä tekee?

Sveitsiläinen BC Platform on jo viime keväästä asti tehnyt yhteistyötä suomalaisten biopankkien kanssa. Onko kyseessä jotain sellaista, että Suomi on nyt joku koekaniinimaa?
Asiasta kertoi 13.5.2022 Inside Precision medicine -sivusto:


Kolme Suomen sairaanhoitopiirin omistamaa biopankkia ja terveydenhuollon data- ja analytiikkayhtiö BC Platforms (BCP) ovat julkistaneet monivuotisen sopimuksen, jonka mukaan BCP automatisoi fenotyyppisen, genomisen ja kliinisen tiedon hallinnan. Kauppa syntyy, kun Suomi alkaa hyödyntää biopankkeihinsa tallennettua dataa eri puolilla maata ja vakiinnuttaa asemansa johtavana reaalimaailman datassa (RWD), jota lääkeyhtiöt ja diagnostiikan kehittäjät käyttävät ympäri maailmaa.
”Tämä on hyvä uutinen Suomen terveydenhuoltojärjestelmän ja sen tutkimuskyvyn kehittämiselle. Hyväksytty näyte- ja potilastiedot mahdollistavat integroidun ja automatisoidun toimintamallin Suomen biopankkilain ja GDPR:n alaisina, kertoo johtaja Sanna Siltanen, Suomen Kliininen Biopankki Tampere (FCBT), yksi kaupassa mukana olevista kolmesta biopankista. ”Uskomme, että laadukkaat pitkittäiset geno-fenotietonäytteemme herättävät tutkimuskiinnostusta maailmanlaajuisesti. Kumppanuutemme BC Platformsin kanssa tarjoaa meille ainutlaatuisia, kehittyneitä ohjelmistotyökaluja, jotka vähentävät merkittävästi Biopankkimme datan hallintaan tarvittavaa resurssia ja mahdollistavat entistä enemmän keskittymisen siihen, että Suomesta tulee Biopankki-tutkimuksen johtava maa.

Hankkeeseen kuuluvat FCBT:n lisäksi Pohjois-Suomen Biopankki Borealis (johon kuuluu Lappi) ja Keski-Suomen Biopankki Jyväskylässä. Kaikki kolme biopankkia ovat osa FinnGen-projektia ja ovat olleet toiminnassa vuodesta 2015. Kolmella biopankilla on terveystietoja noin 2 miljoonalta suomalaiselta, mikä on noin kolmasosa maan kokonaisväestöstä.

Yhteistyön organisoi yksi Suomen johtavista tieto-, terveys- ja hyvinvointiteknologian yrityksistä, sairaanhoitopiirien ja julkisen sektorin omistama Istekki Oy. Se toimii järjestelmäintegraattorina ja projektitoimistona uusien teknologioiden käyttöönotossa.

Millä oikeudella 2 miljoonan suomalaisen terveystietoja aletaan nyt organisoida keinoaälyn keinoin? Ja mitä siitä seuraa, kun ja jos ihmisten mahdollisia perinnöllisiä ja tai puhkeamassa olevia sairauksia aletaan tunnistaa ehkä paremmin? Silloin viimeksi kun eugeniikkaa harjoittavat tahot alkoivat havainnoida ja saada selville mahdollisia vammoja ja perinnöllisiä sairauksia, sellaiset ihmiset sterilisoitiin. Natsit puolestaan tekivät ihmisistä luokittelua reikäkorttijärjestelmällään ja tiesivät sen perusteella, ketkä haettiin keskitysleireihin tai tuhoamisleireihin. Ja kun tiedetään, että valtiot ovat sitoutuneet väestönvähennystalkoisiin väestöräjähdystä välttääkseen, niin onko kaukaa haettu ajatus, että ihmisiä aletaan luokitella sen mukaan, keiden annetaan elää? The spirit of the game is: The survival of the fittest. Eli pelinhenki on: parhaiden selviytyminen.

Inside Precision medicine -sivusto jatkaa:

”Olemme iloisia voidessamme olla mukana parantamassa biopankkiasiakkaidemme tiedonhallintaa ja tehdä hedelmällistä yhteistyötä BC Platformsin kanssa. Odotamme tulevia vuosia varmistamassa, että asiakkaiden odotukset täyttyvät ja jopa ylitetään, Istekin palvelupäällikkö Kirsi Kauhanen sanoo. "Tärkein tavoitteemme on varmistaa asiakkaillemme turvallinen ja luotettava ympäristö työskennellä ja menestyä ydinalueellaan."

"Olemme iloisia voidessamme ilmoittaa uudesta kumppanuudesta näiden arvostettujen suomalaisten biopankkien kanssa ja kiittää Istekkia sen toteuttamisesta", sanoi Tero Silvola, BCP:n toimitusjohtaja. "Suomessa, jossa meillä on T&K-keskus, väestön geneettisellä perinnöllä on merkittävää arvoa kliinisten näkemysten tarjoajana monien sairauksien aiheuttajista ja hoidosta. Näemme tämän kumppanuuden avaavan uusia strategisia terveystietoihin perustuvia suuria vaikutusmahdollisuuksia Biopankeille ja tiedeyhteisölle."

Lähteet:

1. https://pharmaphorum.com/news/eu-launches-ai-powered-real-world-data-project-for-cancer-therapies/
2. https://www.insideprecisionmedicine.com/topics/translational-research/biomarkers-topic/biobanking/finnish-biobanks-tap-bc-platforms-to-manage-integrate-data/
3. https://www.aalto.fi/fi/uutiset/bayer-aalto-ja-hus-laajentavat-yhteistyota-tekoaly-kliinisen-laaketutkimuksen-avuksi

Syöpään on jo keksitty lukuisia parantamiskeinoja!

Tietenkin kyseessä on näissä lääketieteellisissä syöpähoidoissa patentoidut lääketehtaiden tuottamat ja markkinoimat lääkkeet sekä sädehoito, joka on yleisesti käytetty syövän hoidon muoto. Sädehoidossa käytetään suurienergistä, ionisoivaa säteilyä eli niin kutsuttua radioaktiivista säteilyä. Sädehoito on kirurgian ohella toinen tärkeä syövän paikallinen (parantava ?) hoitomuoto.

IARC:n arvioiden mukaan kaikkiaan syöpään sairastui maailmanlaajuisesti 19,2 miljoonaa ihmistä vuonna 2020, ja syöpään kuoli 10 miljoonaa ihmistä. Suomessa uusimmat viralliset syöpätilastot kertovat, että uusia syöpätapauksia todettiin vuonna 2018 hieman yli 34 400 ja syöpäkuolemia noin 12 700.

Syöpään on keksitty jo montakin hoitomuotoa, mutta niitä salaillaan ja jopa kielletään sen takia, että ne ovat usein hyvin tehokkaita ja vieläpä lähes ilmaisia. Lääketeollisuus on halunnut niitä pimittää ja salailla sekä mitätöidä ja tuhota sellaisia hoitomuotoja tarjoavien lääkäreiden tai hoitomuotojen kehittäjien uran - sen takia, että nämä nyt jo pitkälle kielletyt hoitomuodot olisivat tuhonneet Big Pharman eli lääketeollisuuden erittäin tuottoisan bisneksen. Katso Tokentubesta Cancer Forbidden Cures.



Syöpäsolujen mitokondriot pystyvät käyttämään vain sokeria aineenvaihdunnassaan, joten KETO-ruokavalio sekä paasto auttavat tuhoamaan syöpäsoluja. KETO-ruokavaliohan tavallaan imitoi paaston kaltaista tilaa. Paastossa ihminen alkaa käyttää maksan tuottamia ketoaineita. Ketoruokavaliossa saavutetaan sama tilanne. Syöpäsolut kuolevat ns. nälkään. 
Ihmiselle on terveellistä paastota tai noudattaa pätkäpaastoa.

Mitä paastossa ja pätkäpaastossa sitten tapahtuu? Kun ihminen ei syö koko ajan ja käytä energiaansa pelkästään syödyn ruuan sulattamiseen, keho alkaa käyttää ravinnokseen oman kehonsa heikkoja soluja ja tietenkin rasvavarantoja, joita se muuttaa maksassa ketoaineiksi. Kehon kykyä ikään kuin syödä itseään nimitetään autofagiaksi. 

Vuoden 2016 Nobel-palkinnon saaja Yoshinori Ohsumi löysi ja selvitti autofagian taustalla olevat mekanismit, joka on perusprosessi solukomponenttien hajottamiseksi ja kierrättämiseksi.

Sana autofagia tulee kreikan sanoista auto-, joka tarkoittaa "itse" ja phagein, joka tarkoittaa "syömistä". Siten autofagia tarkoittaa "itsesyöntiä". Tämä käsite syntyi 1960-luvulla, kun tutkijat havaitsivat ensimmäisen kerran, että solu voi tuhota oman sisältönsä sulkemalla sen kalvoihin, jolloin muodostuu säkkimäisiä rakkuloita, jotka kuljetettiin hajoamista varten kierrätysosastoon, jota kutsutaan lysosomiksi. Ilmiön tutkimisen vaikeudet merkitsivät sitä, että siitä tiedettiin niin vähän, kunnes Yoshinori Ohsumi käytti 1990-luvun alussa loistavien kokeiden sarjassa leipomohiivaa tunnistaakseen autofagialle välttämättömiä geenejä. Sitten hän selvitti hiivan autofagian taustalla olevia mekanismeja ja osoitti, että soluissamme käytetään samanlaisia ​​kehittyneitä koneita.

Ohsumin löydöt johtivat uuteen ymmärtämisen paradigmaan  siitä, kuinka solu kierrättää sisältöään. Hänen löytönsä avasivat tien ymmärtää autofagian perustavanlaatuista merkitystä monissa fysiologisissa prosesseissa, kuten nälkään sopeutumisessa tai infektioreaktiossa. Autofagiageenien mutaatiot voivat aiheuttaa sairauksia, ja autofaginen prosessi liittyy useisiin tiloihin, mukaan lukien syöpä ja neurologiset sairaudet.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

4 Kaikkien aikojen salaliitto OSA1 UMJ: Totuus Ukrainan sodasta

Vaikka et olisi jo alkanut kuunnella Kaikkien aikojen salaliitto -äänikirjaa ihan ekasta jaksosta niin ei haittaa, tässä on tärkeää asiaa Uk...